VŠECHNY ČLÁNKY

JAK SPRÁVNĚ PÍT PÁLENKU?
Je možné že se pálenka ne zcela podaří nebo dostaneme od souseda nebo známého do daru pálenku, kterou si je těžké takříkajíc vychutnávat. Takové pálenky většinou skončí jako způsob zahřátí při zimních zabijačkách, energetický nápoj pro pomocníky na stavbě nebo ji posunem dále. Díky našim článkem o přípravě pálenky však máte možnost docílit kvalitní pálenku, kterou si můžete užívat a nešupnete ji do sebe najednou jen abyste necítili její chuť. V následujících řádcích si přiblížíme, jak si ...
29 March, 2020
JAK VYPOČÍTAT ŘEDĚNÍ PÁLENKY
Obecně pálenka po destilaci má 60-70% obj. alkoholu. Taková pálenka je příliš silná a není možné si ji vychutnat. Stupňovitost pálenky vhodné ke konzumaci se většinou pohybuje mezi 37-55% obj. alkoholu. Nejideálnější je však nastavit stupňovitost okolo 50% obj. alkoholu. Při této hodnotě je domácí pálenka nejchutnější a nejaromatičtější. Pokud Vám přijde taková pálenka ještě pálivá klidně snižte stupňovitost. Nicméně jak se říká pod 50% dobrá pálenka není!JAK ODMĚŘIT STUPŇOVITOST DESTILÁTU...
21 June, 2019
SUROVINY PRO VÝROBU DOMÁCÍ PÁLENKY
Pro výrobu destilátu můžeme použít téměř všechny plody, kořeny, obilniny a kapaliny obsahujících cukr nebo škrob. Výtěžek alkoholu závisí od obsahu cukru a kvalita je ovlivněna stupněm zralosti a kvalitou použité suroviny. Proto je mimořádně důležité, aby surovina určená pro destilaci měla následující vlastnosti:vysoký obsah cukruzralá ke konzumaciaromatickázdravábez cizích látek (zemina, tráva, listy, větve, zbytky stonků)Zjednodušeně řečeno kvalitní pálenku připravíme z ovoce, které...
1 April, 2019
SKLADOVÁNÍ PÁLENKY
Destilací se ještě proces získání kvalitní a chuťově harmonické pálenky nekončí. Po destilaci je třeba pálenku nechat odvětrat a odležet alespoň měsíc, avšak nejideálnější je pálenku uskladnit na tři a více měsíců. Drsná chuť a často štiplavá vůně destilátu se během odvětrání pálenky změní na příjemnou a aromatickou. Během destilace destilát takříkajíc rozdrobíme na různé složky, které se při odležení směšují a pálenka tak dostává harmonickou a méně palčivou chuť. Ideální podmínky pro odl...
4 March, 2019
AKO SI VYBRAŤ DOMÁCU PÁLENICU
Cieľom destilácie je získanie alkoholu a príjemných aróm obsiahnutých v kvase za účelom prípravy kvalitnej domácej pálenky. Toto docielime jedine destiláciou v pálenici vyrobenej z medi. Hlavnými výhodami medených páleníc je že pohlcujú zlúčeniny obsahujúce síru a kvasinkové bunky, ktoré vznikajú počas fermentácie a ktorých prítomnosť v destiláte alebo éterickom oleji je nežiaduca, taktiež zachovávajú sladkú chuť destilátu a zvýrazňujú chuť a arómu konečného produktu.ČASTI DOMÁCEJ PÁLENICE:...
22 December, 2018
PROČ PRÁVĚ MĚĎ?
Měď je významná při zlepšování veřejného zdraví. Její antipatogénní vlastnosti pomáhají chránit před infekcemi v domácnostech, práci a v nemocnicích.Měděné trubky jsou často používány také ve vodovodech, protože pomáhají zachovat čistotu pitné vody. Měď má antimikrobiální účinky, které zabraňují mikroorganismům přenášeným vodou, jako jsou bakterie, viry, řasy a infekční parazity v zásobování pitnou vodou.Povrchy vyrobené z mědi a mosazi, jako jsou kliky a stolové desky, mohou také snížit ...
22 December, 2018
JAK PŘIPRAVIT KVAS
Pokud je vaším cílem připravit kvalitní pálenku, tak rozhodně potřebujete k přípravě kvasu čisté, dozrálé a nezkažené ovoce. Nahnilé a nekvalitní ovoce by mohlo dát pálence nepříjemnou chuť po plísních a hnilobě. Samozřejmě podle vzoru někteří našich prarodičů, je možné připravit pálenku i z takového ovoce, avšak naším cílem je připravit čím kvalitnější domácí pálenku. Jak to již bylo výše zmíněno, ovoce určené k destilaci má být naprosto čisté. Tvrdé druhy ovoce jako jablka, hrušky, šves...
22 December, 2018
JAK VYROBIT DOMÁCI PÁLENKU?
Příprava vlastní domácí pálenky není náročný proces. Při dodržení správného postupu pálení, a za použití kvalitního destilačního přístroje můžete i doma připravit vysoce kvalitní a aromatickou pálenku. V následujících řádcích se seznámíme s postupem destilace alkoholu a jak se dopracovat k té nejkvalitnější pálence. ČIŠTĚNÍ DESTILAČNÍHO PŘÍSTROJEPo koupi domácí pálenice a před zahájením prvního pálení po delší době, se doporučuje v palírně převést takzvanou čistící destilaci. Kotel n...
21 December, 2018