SKLADOVÁNÍ PÁLENKY

SKLADOVÁNÍ PÁLENKY

Destilací se ještě proces získání kvalitní a chuťově harmonické pálenky nekončí. Po destilaci je třeba pálenku nechat odvětrat a odležet alespoň měsíc, avšak nejideálnější je pálenku uskladnit na tři a více měsíců. Drsná chuť a často štiplavá vůně destilátu se během odvětrání pálenky změní na příjemnou a aromatickou. Během destilace destilát takříkajíc rozdrobíme na různé složky, které se při odležení směšují a pálenka tak dostává harmonickou a méně palčivou chuť. Ideální podmínky pro odležení a odvětrání pálenky jsou, pokud nádoby naplníme přibližně do tří čtvrtin a umístíme je na poměrně teplém a tmavém místě. Pro správné odvětrání pálenky je potřeba aby destilát měl přístup ke vzduchu, proto nádoby použité na uskladnění nezavírejme zcela na dobu 1-3 měsíců. Průběžně kontrolujme kvalitu a vůni pálenky a když už máme pocit, že má ideální kvalitu a chuť můžeme ji uskladnit do nádoby vhodné pro tento účel. Ideální doba na zrání pálenky je 1-2 nebo u některých destilátech i více let. Vyčkat tuto dobu samozřejmě není jednoduché, ale odměnou bude prvotřídní destilát. Občas je dobré destilát ochutnat a očichat, protože některé jemné destiláty připravené například z malin nebo višně, jsou náchylné na ztrátu aroma a chuti při dlouhodobém skladování.

Nádoby vhodné na uskladnění pálenky:

DEMIŽÓN


Skladování v demižonu je nejužívanějším způsobem v domácích podmínkách. Jsou vhodné pro skladování jakýchkoli druhů destilátů, bez negativního vlivu na jejich kvalitu. Demižóny bez dodatečného "plášti" každopádně uskladníme na tmavém místě, abychom zabránili tvorbě zdraví škodlivého ethylkarbamátu. Toto se vztahuje na destiláty připravené z kvasu obsahujícího pecky.

KANYSTR


Kanystry nejsou vhodné pro dlouhodobé skladování, protože vlivem destilátu se časem mohou uvolnit látky nevhodné pro kvalitu a chuť destilátu. Lze je použít pouze při dočasném uskladnění nebo přenosu domácí pálenky.

DŘEVĚNÉ SUDY


Dřevěné sudy na pálenku jsou vhodné pro dlouhodobé zrání pálenky. Díky jejich vlastnostem destilát získává charakteristickou chuť a barvu. Při zrání v dřevěných sudech třeba brát na vědomí, že ne všechny druhy destilátů jsou vhodné na takový druh zrání. Například destiláty z třešně nebo višně které považujeme za "křehčí", nejsou vhodné pro zrání v sudech. Při zrání v dřevěných sudech třeba počítat s malými ztrátami obsahu alkoholu, protože ten se přes póry ve dřevě pomalu odpařuje. Ideální podmínky pro uskladnění destilátu v dřevěném sudu jsou při 12-18 ° C s 80% -ním obsahem vlhkosti. Nejužívanějším stromem na výrobu sudů je dub, ale také jsou použitelné sudy vyrobeny z moruše, akátu nebo kaštanu.

NEREZOVÉ SUDY


Nerezové sudy jsou ideální pro dlouhodobé skladování pálenky. Na rozdíl od dřevěných sudů destilát nemění barvu ani chuť.


LAHVOVÁNÍ


Pokud skladujeme naši pálenku v nádobách většího rozměru, tak při každém odebrání do menších lahví se dostane do nádoby vzduch. Podíl vzduchu v nádobě se zvětšuje každým odběrem, což má za následek snížení kvality destilátu. Abychom předešli snížení kvality destilátu, plníme ho do menších lahví. Pro tento účel jsou vhodné láhve na domácí pálenku v objemu 0,5l až 1l nebo i demižony menších rozměrů. Požadavky na skladování jsou stejné jako při skladování větších nádob. Pálenku skladujeme na tmavém místě nebo s nízkou intenzitou světla. Dodržet toto kritérium je zvláště důležité při destilátech vyrobených z peckového ovoce (švestka, meruňka, višeň). V případě takových destilátů může vlivem světla proběhnout chemický proces, který působí negativně na kvalitu destilátu a může zvýšit obsah zdraví škodlivého ethylkarbamátu. Na dlouhodobé uzavření lahví nejsou vhodné korkové zátky. V případě styku s destilátem mohou uvolnit barvu a tím obarvit destilát. Také časem mohou korkové zátky změknout, tím pádem netěsní dostatečně a alkohol se vypařuje. Je důležité naplněné láhve dostatečně označit, abychom je později nepomíchali. Pro tento účel je možné na internetu najít množství vzorů které si můžeme vytisknout a nalepit na láhve. Všechno naše úsilí vynaložené na přípravu co nejchutnějšího destilátu si zaslouží adekvátní prezentaci, proto destilát naplňme do oku lahodící láhve a označme pěknou etiketou.

Přidat koment

Captcha